TESLA MED IONSTREAM 680 PRO – Dé evolutie in esthetische technologie. Lees meer

PHOTOAGING (fotoveroudering in gewoon Nederlands) gaat over blootstelling aan de zon en hoe het huidverouderingsproces hierdoor versnelt. Best een belangrijk onderwerp dus. Blootstelling aan de zon vinden we doorgaans heerlijk, sneller verouderen is ineens niet meer zo leuk. Wist jij al dat smeren moet, elke dag, want zonnestralen zijn er altijd, ook al zie je ze niet altijd. In deze blog laat ik jou zien hoe je zo goedkoop en effectief mogelijk huidveroudering kunt vertragen en voorkomen.

Waarom versnelt blootstelling aan de zon het huidverouderingsproces eigenlijk, en hoe dan?

Veranderingen in onze huid zijn, in de loop der jaren, heel normaal. We beginnen met fijne lijntjes rond de ogen, als we lachen. We krijgen langzaamaan rimpels op het voorhoofd en lijnen tussen de ogen wanneer we fronsen. Eerst ben je je er niet zo van bewust en zijn ze charmant en dan ineens gaan ze je storen en vind je ze ontsierend. Dat is het moment waarop je er iets aan wilt doen. De klok terugzetten kan niet, maar we kunnen de tand des tijds wél aanmerkelijk vertragen door zo goed mogelijk voor onze huid te zorgen. Elke dag je huid reinigen, hydrateren en een goede anti-verouderingscrème aanbrengen maakt al verschil, veel belangrijker nog is het vermijden van externe stressfactoren die huidveroudering versnellen. Wat zijn die stressfactoren dan die huidveroudering verergeren. Denk aan sigaretten- en alcoholgebruik, slecht slapen of een ongezonde levensstijl. Vijand nummer 1 is echter blootstelling aan de zon. Waarom dat zo is? Blootstelling aan de zon veroorzaakt huidveroudering, die uw huidcellen beschadigt. Er wordt zelfs gesteld dat 90% van de tekenen van huidveroudering te wijten is aan blootstelling aan de zon. Deze wetenschap maakt het gelijk ook mogelijk om dé oplossing te vinden tegen huidveroudering: smeren, smeren en nog eens smeren. In de zon, uit de zon, ’s morgens en ’s middags en ’s avonds tot het donker wordt, meerdere keren per dag en afgestemd op de kracht van de zon. Er is geen betere en goedkopere manier om huidveroudering te voorkomen dan je huid te beschermen tegen UVA- en UVB-stralen.

Biologische veroudering is heel iets anders dan photoaging

Biologische veroudering, ook wel chronologische veroudering, en fotoveroudering overlappen deels maar hebben ook wel echt onderscheidende kenmerken. Ook worden ze veroorzaakt door verschillende factoren. Lees maar mee:

  • Biologische veroudering of intrinsieke processen zijn huidveranderingen die door het verstrijken van de tijd ontstaan zonder invloed van enige externe factor. In de loop der jaren neemt de aanmaak van sommige huideiwitten als collageen en elastine af en wordt het voor de huid moeilijker om vocht vast te houden. Gevolg: de huid verliest haar elasticiteit en stevigheid en fijne rimpels en een verslapte huid komen tevoorschijn.
  • Photoaging of extrinsiek processen zorgen ook voor rimpels maar dan dieper, naast andere huidontsieringen. De grote boosdoener is zonlicht (UVR) en, in mindere mate, blauw licht (HEVL). Deze genereren reactieve zuurstofsoorten (ROS), ook wel vrije radicalen genoemd, die de huidcellen beschadigen en oxidatieve stress veroorzaken. Dit leidt tot versnelde afbraak van huideiwitten waardoor onvermijdelijk ook huidveroudering versneld optreedt door verlies van huidelasticiteit en -stevigheid. En dat is nog niet alles want naast diepere rimpels nemen ook de vorming van donkere vlekken, oudersomsvlekken, couperose, pigmentveranderingen en/of een ongelijkmatige teint nemen toe. Wie herkent het leerachtige huiduiterlijk niet? Passend in een ouderwetse cowboyfilm, maar liever niet bij jezelf.

Hoe triggert uv-straling huidveroudering?

Er zijn drie belangrijke UV-golflengtebereiken: UVC, UVB en UVA. Onthou vooral de laatste twee want UVC-stralen bereiken het aardoppervlak niet en vormen dus geen risico voor onze huid. UVB-straling heeft meer energie dan UVA en kan zonnebrand en huidkanker veroorzaken. UVA-stralen hebben minder energie hebben maar dringen wel het diepst in de menselijke huid door, en zijn dus belangrijke huidverouderingsboeven. Kijk maar hoe het werkt:

Wat kan je zelf doen om photoaging te voorkomen? Is een goede zonnebrandcrème voldoende of is een sunblock geboden om huidveroudering te voorkomen?

Er zijn twee manieren om de huid te beschermen tegen schade door zonlicht: je kunt blootstelling aan de zon zo veel mogelijk vermijden, of je kunt elke keer dat je naar buiten gaat zonnebrandcrème dragen. We raden aan om deze twee te combineren, en ook om tegelijkertijd huidverzorgingsproducten te gebruiken die vrije radicalen opruimen. Een teveel aan vrije radicalen verstoort namelijk allerlei processen in het lichaam. In een volgende blog zal ik daar aandacht aan besteden. Voor nu moet je maar even aannemen van deze huidexpert dat het zo is.

Een goede zonnecrème combineert verschillende soorten filters om de meeste UVR-straling te weerkaatsen, waardoor deze niet in de huid kan doordringen. Sommige filters werken anders en zetten de straling die de opperhuid (buitenste huidlaag) binnendringt om in warmte-energie voordat deze de diepere huidlagen bereikt, waardoor de schadelijke effecten van UVR worden geneutraliseerd en de vorming van vrije radicalen wordt voorkomen.

Een goede zonnecrème combineert verschillende soorten filters om de meeste UVR-straling te weerkaatsen, waardoor deze niet in de huid kan doordringen. Sommige filters werken anders en zetten de straling die de opperhuid (buitenste huidlaag) binnendringt om in warmte-energie voordat deze de diepere huidlagen bereikt, waardoor de schadelijke effecten van UVR worden geneutraliseerd en de vorming van vrije radicalen wordt voorkomen.

Innoaesthetics heeft jarenlange research omgezet in kwaliteitsproducten die helpen om huidveroudering aanzienlijk te vertragen

Bij INNOAESTHETICS® weten ze dat het voorkomen van schade door de zon cruciaal is, en daarom bevatten de meeste van hun huidverzorgingsproducten automatisch al een Sun Protection Factor (SPF). Een belangrijke basis is om 30 minuten voor blootstelling aan de zon een goede zonnebrandcrème aan te brengen en daarna om de twee uur opnieuw te smeren. Ben je op het strand of lig je heerlijk te zonnen bij een zwembad, breng dan elke keer na het zwemmen opnieuw de juiste zonnebrandcrème aan. Informeer bij je huidspecialist welke SPF bij jouen de situatie past.

De volgende producten zijn echte aanraders:
  • INNO-EPIGEN® Urban Day Cream SPF20 en INNO-EPIGEN® Antiox Serum: voor de dagelijkse huidverzorging
  • INNO-DERMA® Sunblock SPF 50+: een sunblock die verschillende soorten filters combineert om je huid te beschermen tegen UVB- en UVA-stralen. TIP: zorg ervoor dat je er altijd 1 in je handtas hebt; zo word je nooit overvallen door de zon!
  • INNO-DERMA® Sunblock SPF 50+ voor vette huid: een specifiek breedspectrum sunblock voor de vette huid.
  • INNO-EPIGEN® Coverage SPF 50+: biedt niet alleen breedspectrum bescherming tegen UV en HEVL, maar is ook een uitstekende foundation met een hele dag dekking en een bedauwde finish.

HEVL, een minder bekende zonnestraal

We weten dat UVA- en UVB-zonnestralen de huid beschadigen. Wat minder bekend is, is een derde type schadelijke straal, genaamd High Energy Visible Light (HEVL). Deze HEVL-stralen worden geproduceerd door normaal daglicht, of het nu zonnig of gewoon licht is, deze schadelijke stralen kunnen de blootgestelde huid beschadigen. HEVL veroorzaakt evenveel schade als UVA- en UVB-stralen samen.

Wil je weten hoe jouw huid ervoor staat?

Ieder mens is anders net als iedere huid anders is. Een algemeen advies, naast de tips die ik hierboven gaf, kan ik niet geven omdat elke huidbehoefte uniek is. Mijn beste advies is om langs te gaan bij de huidspecialist en te vragen om een huidanalyse. Dan krijg je inzicht én een persoonlijk advies. Meten is weten! Je bent bij TransformAge altijd van harte welkom voor een stralend advies en kwalitatief goede, voordelige huidverzorgingsproducten en speciale zonnecrèmes.

Wens jou dat je stralend heerlijk in je (zomer)vel zit!